Ο Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σήμερα είναι Καθηγητής στη Βιομηχανική και Χωρική Οικονομική με έμφαση στον Τουρισμό, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ παράλληλα έχει διοριστεί Συνεργάτης Καθηγητής (Adjunct Professor), στη Σχολή Αερομεταφορών (School of Aviation) του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας (University of New South Wales) στην Αυστραλία, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φρανκφούρτης (Frankfurt University of Applied Sciences), στη Γερμανία. Ο Δρ Παπαθεοδώρου ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Λέκτορας Τουρισμού στη Σχολή Σπουδών Διοίκησης του Τομέα των Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Surrey της Αγγλίας, όπου και παρέμεινε μέχρι τις αρχές του 2005. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, o Δρ Ανδρέας Παπαθεοδώρου διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής στη Βιομηχανική Οικονομική με έμφαση στον Τουρισμό, στο Τμήμα Διοίκησης των Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου παρέμεινε έως το 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ανέλαβε επίσημα καθήκοντα ως Αναπληρωτής Καθηγητής στη Βιομηχανική και Χωρική Οικονομική με έμφαση στον Τουρισμό στο ίδιο Τμήμα. Τον Οκτώβριο του 2015 ανέλαβε χρέη Κοσμήτορα (Dean) στο Κολλέγιο Φιλοξενίας και Τουρισμού του Λονδίνου (London College of Hospitality and Tourism) στο Πανεπιστημίου Δυτικού Λονδίνου (University of West London) από όπου αποχώρησε τον Ιούνιο του 2016. Στο παρελθόν υπήρξε Εξωτερικός Εξεταστής (External Examiner) του Πανεπιστημίου Cranfield και του Πανεπιστημίου Hertfordshire της Αγγλίας όπως επίσης και Ερευνητικός Συνεργάτης τιμής ένεκεν (Honorary Research Fellow) του Πανεπιστημίου Nottingham και Ανώτερος Επισκέπτης Συνεργάτης (Visiting Senior Fellow) του Πανεπιστημίου Surrey της Αγγλίας. Τέλος έχει διδάξει στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου όπως και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Ως προς τις σπουδές του απεφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο τον Ιούνιο του 1991 με γενικό βαθμό απολυτηρίου είκοσι (20). Πρωτεύοντας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους, ο Ανδρέας εισήχθη στο νεοσυσταθέν Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβριο του 1991. Έλαβε Πτυχίο από το τμήμα αυτό με ειδίκευση στα Διεθνή Οικονομικά το Σεπτέμβριο του 1995 δίνοντας τον όρκο του πρωτεύσαντος στο Πανεπιστήμιο (μέσος όρος: 9.44). Ο Δρ Παπαθεοδώρου ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Οκτώβριο του 1995 για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Master of Philosophy) διετούς διάρκειας στα Οικονομικά. Ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σχετικές σπουδές τον Ιούνιο του 1997 με ειδίκευση στα Διεθνή Οικονομικά και τη Βιομηχανική Οργάνωση. Στη συνέχεια, ο Δρ Παπαθεοδώρου αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος (Doctor of Philosophy) στη Γεωγραφία (Οικονομική και Βιομηχανική) από τη Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Υπερασπίστηκε επιτυχώς τη Διατριβή του με θέμα Εξελικτικά Πρότυπα στον Τουρισμό: Μία Προσέγγιση Χωρικής Βιομηχανικής Οργάνωσης τον Ιούλιο του 2000 και ανακηρύχθηκε Διδάκτορας το Μάιο του 2001.

O Δρ Παπαθεοδώρου ανακηρύχθηκε σε Fellow της Ακαδημίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Higher Education Academy) του Ηνωμένου Βασιλείου (membership number: 28035) ύστερα από παρακολούθηση και επιτυχή αποπεράτωση τριετούς (2000-03) εκπαιδευτικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Επιπλέον είναι Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Association for Tourism Economics καθώς και της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, Fellow της Βρετανικής Tourism Society, Μέλος της Air Transport Research Society, της German Aviation Research Society, της International Association of Scientific Experts in Tourism (AIEST), του Tourist Research Center (TRC) και του Tourism Consultants Network (TCN) της Tourism Society. Τον Ιούνιο του 2009 βραβεύτηκε ως ένας από τους 4 (τέσσερις) παγκοσμίως Emerging Scholars of Distinction (Ανερχόμενους Διακριθέντες Μελετητές) της International Academy for the Study of Tourism (Διεθνούς Ακαδημίας για τη Μελέτη του Τουρισμού) κατόπιν σχετικής αξιολογικής κρίσης ενώ το 2015 οργάνωσε με επιτυχία το συνέδριο της Ακαδημίας στη Ρόδο. Ο Δρ Παπαθεοδώρου ομιλεί 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) και αποφοίτησε με αριστεία στην κλασική κιθάρα από το Εθνικό Ωδείο.

Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Παπαθεοδώρου επικεντρώνεται στους τομείς των αερομεταφορών, των οικονομικών του τουρισμού και της γεωγραφίας. Έχει περίπου 2200 ετεροαναφορές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σύμφωνα με το (Google Scholar) ενώ έχει ανακηρυχθεί ως ο συγγραφέας του πιο δημοφιλούς άρθρου (most downloaded article) του επιστημονικού περιοδικού Journal of Travel Research το 2010 για τη δημοσίευση «Global Economic Crisis and Tourism: Consequences and Perspectives» και του επιστημονικού περιοδικού Annals of Tourism Research το 2001 για τη δημοσίευση «Why People Travel to Different Places?». Είναι Αρχισυντάκτης (Editor-in-Chief) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Journal of Air Transport Studies και Συντάκτης (Resource Editor) του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Annals of Tourism Research. Είναι μέλος του Σώματος Εμπειρογνωμόνων (Panel of Experts) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) στα πλαίσια της περιοδικής έκδοσης του UNWTO World Tourism Barometer. Από το 2000, έχει διδάξει συνολικά 18 μεταπτυχιακά και 10 προπτυχιακά μαθήματα σε 10 ιδρύματα. Έχει επιβλέψει και συνεπιβλέψει 20 διδακτορικές διατριβές σε δύο (2) χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) και σε πέντε (5) εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συμμετείχε στην εξέταση 35 Διδακτορικών Διατριβών ως εσωτερικός και εξωτερικός εξεταστής σε πέντε (5) χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Διατέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συμμετείχε σε περίπου 30 Ερευνητικά και Μελετητικά Προγράμματα εθνικών και διεθνών οργανισμών όπως για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμού Αραβικών Αερομεταφορέων (Arab Air Carriers Organisation – AACO) με στόχο τον σχεδιασμό και τη υλοποίηση προγραμμάτων διδασκαλίας για στελέχη αεροπορικών εταιρειών μελών σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.