Ο Περικλής Λύτρας είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Καθηγητής Τουριστικής Κοινωνιολογίας, Τουριστικής Ψυχολογίας και Εργασιακών Σχέσεων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) του Τ.Ε.Ι.  Αθήνας, Διευθυντής του ΜΠΣ «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό» με σύμπραξη των ΤΕΙ Αθήνας, Παν/μίου Αιγαίου και ΕΚΚΕ (2015-2017), Επισκέπτης  Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Υπηρεσιών», ειδίκευση Τουρισμός, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2004 – 2009) και  Καθηγητής σε Π.Μ.Σ. του Τ.Ε.Ι. Πειραιά και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Διευθυντής του Π.Μ.Σ. «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό» σε σύμπραξη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και τέλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης (Ι.Δ.Β.Ε.) του ιδρύματος.

Συγγραφέας 19 επιστημονικών βιβλίων ως μόνος συγγραφέας (εκ των οποίων τα 11 στον τουρισμό), επιμελητής πολλών ελληνικών και ξενόγλωσσων τόμων, αρθρογράφος τουριστικών περιοδικών και εκδότης δύο επιστημονικών περιοδικών στον Τουρισμό και στη Διοίκηση και Οικονομία.

Διετέλεσε, Πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά, Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων,  Μέλος του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του «Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών»,  Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας κατ΄ επανάληψη,  Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, Πρόεδρος των Ελλήνων Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας, κ.ά.

Έχει τιμηθεί και βραβευθεί για το όλο επιστημονικό, συγγραφικό και σωματειακό-κοινωνικό του έργο από εκπαιδευτικούς, τουριστικούς, αθλητικούς και εκδοτικούς φορείς, είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων.