Ο Δημήτρης Λαλούμης, είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στον Τομέα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στην Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακής Ψυχαγωγίας και Άθλησης, 1997-2000, έχει Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιά, 1974-1981 και Δίπλωμα Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου, 1972-1974.

Ο Δημήτρης Λαλούμης έχει χρηματίσει διευθυντής στα ξενοδοχεία Απόλλων» Αρχαίας Ολυμπίας, «Saronic Gate» στη Σαρωνίδα,  «Πρίαμος» στην Αθήνα, «Pallas» Γλυφάδας, «Calamos Beach» στους Αγίους Αποστόλους Αττικής και «Istron Bay» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Επίσης στη δεκαετία του 89 ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κέντρων διασκέδασης, στην Αθήνα και στην Κέρκυρα.

Έχει συγγράψει 14 βιβλία σχετικά με τη Διοίκηση Ξενοδοχείων, έχει πλήθος δημοσιεύσεων, συνεντεύξεις, αναφορές σε εφημερίδες, περιοδικά και TV, εισηγήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια. Είναι δημιουργός προγραμμάτων σπουδών στον Ο.Ε.Ε.Κ. και στο Π.Ι. και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών επιτροπών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.